Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 06 november 2016 09:31

Hostie s malým obsahom lepku

Hostie s malým obsahom lepku

Kongregácia pre náuku viery 24.07.2003 vydala obežník predsedom biskupských konferencií o používaní chleba s malým obsahom lepku a hroznovej šťavy ako matérie pre Eucharistiu. O. arcibiskup dal pre našu arcidiecézu povolenie k používaniu hostií s malým obsahom lepku pre veriacich, ktorým lekári predpísali bezlepkovú diétu, dokiaľ pretrváva ich zdravotné obmedzenie. 

K tomu niekoľko praktických usmernení pre našu arcidiecézu: 

- Veriaci s bezlepkovou diétou má pred sv. omšou oznámiť celebrantovi, že chce prijímať pod spôsobom chleba s malým obsahom lepku, alebo iba pod spôsobom vína, alebo iba štvrtinku riadnej hostie. Spôsob svätého prijímania bude závisieť od zdravotného stavu veriaceho. Farár by mal prekonzultovať s každým osobitne vhodný spôsob svätého prijímania. Totiž u niektorých jedna štvrtina malej hostie môže vyhovovať kritériám pre bezlepkovú diétu (Z. Novák, Svaté přijímání a bezlepková dieta). Iní však musia zachovať zvlášť prísne pravidlá, a vtedy je možné sv. prijímanie pod spôsobom nízkolepkových hostií alebo pod spôsobom vína – čo je komplikované pre malé deti. 

- Ak vo farnosti častejšie pristupujú k svätému prijímaniu takýto veriaci (v mestských farnostiach je to bežná prax), tak farár ústretovo zabezpečí hostie s malým obsahom lepku. 

- Pokiaľ veriaci s bezlepkovou diétou ide na sväté prijímanie mimo svojej farnosti, donesie si na bohoslužbu nízkolepkovú hostiu sám. 

- Bezlepková hostia má byť na samostatnej paténe, alebo v pyxide; je vhodné, aby takýto veriaci išiel na sväté prijímanie ako prvý alebo ako posledný. Je potrebné dbať na to, aby bezlepkové hostie neprišli do kontaktu s riadnymi hostiami, a to ani cez dotyk ruky, preto si kňaz pred podávaním svätého prijímania očistí prsty. 

 

Naše webové stránky používajú súbory cookies služby Google Analytics, ktorú poskytuje spoločnosť Google. Pomáha nám to analyzovať spôsoby využitia stránky zo strany používateľov a zlepšovať stránku. Používaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.